Wielu biegaczy (w tym również ja) na swoje śniadanie chętnie wybiera owsiankę. Sposoby jej przygotowania są naprawdę różne: przyrządzona na wodzie, mleku, podana z orzechami włoskimi, orzechami nerkowca, z rodzynkami, bananem, jabłkiem, miodem, garścią owoców sezonowych, czasem nawet z łyżką jogurtu. To śniadanie pyszne, ale przede wszystkim bogate w wartości odżywcze i co ważne dla biegacza, wolno uwalniające energię ze względu na zawartość węglowodanów.

Jak widać, mamy wiele pomysłów na to, co dodać do płatków, aby smak owsianki nam odpowiadał, ale czy zastanawialiście się, na które płatki: owsiane, żytnie, a może orkiszowe powinniśmy się zdecydować przygotowując to danie?

Płatki owsiane

To płatki, które w sklepach możemy znaleźć w trzech odmianach: zwykłe, górskie lub błyskawiczne. Najwięcej wartości odżywczych znajdziemy w płatkach zwykłych, następne w kolejności są górskie. Płatki błyskawiczne są najbardziej przetworzone, w związku z tym tracą wiele swoich cennych składników.
Owies to przede wszystkim błonnik, witamina B, żelazo, magnez, kwas foliowy, cynk, potas, fosfor i wapń. Reguluje pracę serca, układu trawiennego, obniża cholesterol i ciśnienie oraz reguluje poziom glukozy we krwi. Należy do grupy produktów zawierających cukry złożone, dzięki czemu stopniowo uwalnia węglowodany, które dłużej dostarczają energię.

Płatki żytnie

Znajdziemy je najczęściej w formie płatków błyskawicznych, rzadziej w postaci surowej. Znajdziemy w nich żelazo, magnez, potas, wapń, sód, mangan, kobalt, miedź, cynk, chrom, fosfor, jod, fluor, bor oraz witaminy z grupy B, witaminę E, kwas pantotenowy. Dobrze regulują przemianę materii i pracę układu sercowo-naczyniowego. Zawierają dość dużo błonnika pokarmowego, dzięki czemu są bardzo sycące.

Płatki orkiszowe

Orkisz znany jest również jako jęczmień dwurzędowy. Jego skład pozytywnie wpływa na pracę organizmu. Dzięki bogactwu składników odżywczych wzmacnia odporność, przyspiesza regenerację komórek oraz poprawia kondycję skóry i paznokci. Zawarty w nich gluten jest stosunkowo dobrze przyswajany przez osoby nietolerujące tego składnika. W płatkach orkiszowych znajdziemy błonnik pokarmowy, witaminy B, E, PP, A, wapń, magnez, fosfor, potas, magnez i selen. Cechą charakterystyczną orkiszu jest lekko orzechowy posmak.

Które z nich wybrać?

Mój codzienny, poranny trening jest dość intensywny, w związku z czym po jego zakończeniu również staram się dostarczyć organizmowi owsiankę w jakiejś "ekstra" wersji. Osobiście najczęściej decyduję się na proporcje 1/2 szklanki płatków owsianych górskich + 1/2 płatków orkiszowych. Dzięki temu danie nie jest tak "klejące" i ma dość ciekawy, delikatnie orzechowy  posmak.

Wracając jednak do niepodważalnych faktów, po analizie składu opisanych powyżej płatków widać, że płatki owsiane mają przewagę nad pozostałymi. Najmniej kaloryczne są płatki żytnie, zawierają również najwięcej błonnika, selenu, witaminy K i B6 oraz kwasu foliowego i pantotenowego. Orkisz może pochwalić się natomiast niewiele wyższą niż w przypadku żyta kalorycznością, najlepszym wynikiem ilościowym niacyny i najmniejszą zawartością sodu (2 g w jednej porcji). Dodatkowo zawarty w płatkach orkiszowych gluten jest lepiej przyswajalny, dzięki czemu płatki te mogą być częścią diety osób o obniżonej tolerancji na ten składnik.

Foto: Alexander Mils on Unsplash | Źródło: http://dbam-o-siebie.pl/owsiane-zytnie-orkiszowe-ktore-platki-wybrac